Fysiotherapie

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, kunnen zeer verschillend zijn:

 • pijn
 • beperkingen in functioneren ( sport, werk, ADL)
 • ademhalingsproblemen
 • klachten van spanning

Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval. In een aantal gevallen zal de cliënt niet kunnen aangeven waarom klachten zijn ontstaan. Bij de laatste categorie is het vaak lastig om de reden te achterhalen van de klachten, maar ervaring heeft geleerd dat een matige conditie, weinig lichaamsbeweging, verkeerde (werk)houdingen ten grondslag kunnen liggen aan het ontstaan van deze klachten.
Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen.
U kunt met een verwijzing van huisarts of specialist, maar ook zonder verwijzing (DTF) naar de fysiotherapeut echter als de huisarts/specialist u verwijst voor een consult fysiotherapie dan is te allen tijde een verwijsbriefje noodzakelijk.
De fysiotherapeut bekijkt dan in een kort consult of er een reden voor verdere fysiotherapeutische behandeling is. Is dit het geval dan zal de behandeling starten. Is geen indicatie aanwezig dan zal de cliënt doorverwezen worden naar de huisarts.

Fysiotherapie omvat diverse behandelmogelijkheden:

 • Oefentherapie of bewegingstherapie
  Met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, soepeler maken van gewrichten en verbeteren van de algemene conditie. Andere onderdelen van oefentherapie zijn ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.
 • Fysische technieken
  Bij een aantal klachten zal er gebruik gemaakt worden van apparatuur zoals ultrageluid en/ of elektrotherapie om via mechanische c.q elektrische prikkels een positieve invloed uit te oefenen op de klacht.
 • Massage technieken
  Wordt soms als ondersteuning gebruikt ter voorbereiding op oefentherapie of ter ontspanning van zeer gespannen spieren.
 • Begeleiding en coaching
  Bij deze vormen van therapie begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een revalidatieproces en/of geeft daarin adviezen.